May 30, 2015

Gunung Angsi 230515

Kalau dulu, nak suruh buat aktiviti outdoor je mesti complain. Tak best lah, penat lah, susah lah dan macam-macam lagi la alasan. Tapi kalau orang ajak mendaki escalator shopping mall memang rajin je kan >_< Itu dulu, sekarang rasa macam best jugak pegi daki gunung masuk hutan bagai. Adventure Time! *nyanyi macam kartun Finn & Jake *kantoi dah besar tengok kartun lagi Teheee ^_^

Al-kisah nye sabtu lepas anis dengan member-member OutdoorKL ke Gunung Angsi, Negeri Sembilan. First time ni nak panjat gunung! Tapi actually Gunung Angsi ni tak sampai 1000m pun tapi still nama dia Gunung Angsi. Gunung ke bukit ke lantak la, yang penting sekarang anis first timer! Sebab kitorang pun takdelah berpengalaman sangat bab-bab hiking ni kan, so kitorang ikut Bukit Putus route. Untuk naik ke Gunung Angsi ni ada dua route, Bukit Putus dan Ulu Bendul. Kalau naik ikut Ulu Bendul lagi adventure. Maybe next time boleh cuba :D

Masa awal pendakian, trek dia agak curam. Kena mendaki sikit la. 10minit pun dah mengah. Ohye, before naik korang kena bayar RM5 seorang (permit). Disebabkan hari sebelum kitorang pergi tu hujan lebat, so trek agak licin. Kena hati-hati la masa jalan tu, kowt nanti kaki stuck dalam tanah lembap ke kan. But overall okay je, boleh jalan lagi... Overall trek, ada yang menaik, menurun dan mendatar. Masa jalan mendatar tu yang best, siap boleh catwalk lagi uolls! :p

Azam lead!







Untuk orang yang semput-semput macam anis ni, korang jangan risau sebab kat sepanjang trek memang banyak pit stop. Siap ada bangku bagai. Perkakas masak pun ada! Boleh camping siap! Dan setiap kali korang buat hiking, make sure korang lantik sorang jadi sweeper supaya takde sape-sape tertinggal kat belakang sorang-sorang. Hike kali ni Zoey jadi sweeper, kadang-kadang Zul. Walaupun diorang kat belakang, tapi diorang la yang paling semangat. Kalau takde diorang, mungkin anis tak naik sampai peak pun >_<



Breathtaking view at one of the pit stop
Sepanjang trek, korang akan jumpa macam-macam jenis flora dan fauna. Cantik! Subhanallah! Masa ni lah nak rasa indah nye ciptaan Allah dan banyak lagi yang kita tak pernah tengok pun sebelum ni. Suasana dalam hutan ni pun tenang je. Sepanjang trek tak rasa panas pun, sejuk je.. Even matahari pun tak direct ke kita sebab ada pokok tinggi-tinggi. *beauty reminder: apply sunblock even you're not directly expose to sunlight *_^






Selepas 2jam 25minit mendaki, sampai jugak ke puncak! Tak sangka sampai puncak! Sebab target nak naik selagi boleh dan nak sampai puncak tu macam mustahil untuk first timer macam anis. Tapi diorang-diorang ni memang semangat! Masing-masing bagi support. Setiap kali bertembung dengan orang yang dah turun dari puncak mesti tanya jauh lagi ke, trek macam mana... Paling tak pun say hi or bagi salam :) But, as an advice, korang tak perlu la nak kejar masa untuk sampai peak. Enjoy the moment, the view and keep your pace. 

We made it to the peak of Gunung Angsi! 
From left : Yana, Zul, Zoey, Azam, Dibot and me

View at the peak

Bila dah sampai peak tu, confirm penat kan. So, we reward ourself with sardine and egg sandwich specially made by Miss Dibot. And ada popia seaweed. Sedap sangat popia seaweed yang Dibot buat. Siap bincang business plan lagi kat puncak Gunung Angsi :'D Ohye, sepanjang anis trekking Gunung Angsi ni, anis just consume 1 botol kecik 100+ and 1 litre air kosong. Depends actually. Kalau jenis cepat haus, bawak la bekal air mineral lebih sikit. Kalau macam anis, tak banyak minum air pun. But, 100+ or any isotonic drink is a must for me. Pastu kan... ada orang tolong bawakkan beg anis, pastu anis lenggang kangkung jew >_< Hehehe... Thank you Azam!

Lepas dah hilang penat, kitorang gerak turun dari Gunung Angsi. Ambil masa dalam 1jam 9minit. Masa nak turun ni ada lari-lari sikit sampai tercabut tali kasut. Nasib baik ada Zoey tolong ikatkan tali kasut, thank you Zoey ^_^ Masa nak turun tu anis macam slow sikit sebab kasut licin. Berapa kali nak tergelincir tapi nasib baik selamat lagi =_= Kesian kat Zul dengan Yana kena tunggu anis :/ So, korang cari la kasut yang sesuai untuk hiking. Kasut getah tu pun power katanya! 


Bila dah sampai base balik, jangan lupa untuk cooling down. Mesti buat okay! Kalau tak, jadi la macam anis, dua tiga hari sakit kaki >_< Lepas kitorang turun dari Gunung Angsi, kitorang singgah jap dekat Taman Rekreasi Ulu Bendul. Boleh mandi manda! Nak tukar baju solat semua dekat sini. Lepas dah penat-penat hiking terus terjun kolam (air sungai actually), best!


Next trip tak tau lagi nak pergi mana. Tapi Gunung Kinabalu tu memang one of my bucketlist. Before 30 memang kena pergi sekali at least. Tengok la tercapai ke tak... hehehe ^_^

P/S: picture credit to Zoey, Zul, Azam & Dibot.

Till then,
XOxo

May 27, 2015

Layan Movie sambil snacking Monster's Crazy Crunchy

Kalau layan movie tak sah kalau tak snacking. Dah jadi benda wajib kalau nak tengok movie mesti ada makanan. Kalau tak, mesti rasa hambar je kan... Tapi, korang snacking ape je masa tengok movie? Haa... ni anis ada benda baru nak introduce kat korang ni. Introduce to you Monster's Crazy Crunchy!!!

Monster's Crazy Crunchy (MCC) versi Rainbow
Tengok pun dah rasa terliur nak try kan. Ape tunggu lagi, jom la kita try! Cara nak sediakan MCC ni senang je. Korang rendam penutup dalam air panas, macam dalam gambar kat bawah ni selama 1 minit je.


Selepas 1 minit:



1 minite je pun rendam MCC ni, pastu coklat terus cair. Korang jangan risau tak cukup coklat sebab nye anis dah test dah, memang cukup coklat tu untuk satu jar bubble rice. Yang penting bubble rice memang banyak! Boleh kata padat jar ni dengan bubble rice. Walaupun padat dengan bubble rice, ianya tetap mudah digaul dengan coklat cair. Monster's Crazy Crunchy ni sedap dan rangup! Tak caye? Cuba la sendiri :D Korang boleh tengok testimoni orang yang dah try MCC ni dekat sini: www.instagram.com/crazycrunchyofficial

Kalau korang nak order, boleh hubungi: 
Hotline MCC: 013-889 0044 (whatsapp)
atau
www.crazycrunchy.com/pengedar

Okay la nak sambung makan Monster's Crazy Crunchy, nyums!


Till then,
XOxo

May 16, 2015

Belif: Believe in truth

Another Korean brand in town! As you've already knew, I am really impressed with Korean actor (especially) skin which looks better than mine - smooth, fair and HYDRATED! Talking about hydration, yes we need to drink plenty of water everyday, at least 2 litres, right? But of course, it is easier said than done. If you are consistently drink 2 litres or more water everyday, then I salute you brotha and sista! It seems so hard for me to keep my body hydrated, and my skin starts to look dull and dry... =_=' But thanks to Belif! It seems like my major problem is being solved!

Introduce to you.... Belif! I like the tagline which is 'Believe in truth'. This means that, Belif brand can be trusted and it shows they are confidence with their products that will give your desired outcome especially to have a hydrated skin, where hydration is actually a key skincare concern. Now, let me take you for a tour in the new Belif store in Malaysia!


'Belif is a "true herbal cosmetic" brand, delivering the highest value and quality based on the processes and philosophy created by a UK herbalist, Duncan Napier, 150 years ago'

"Belif combines time-tested apothecary herbal traditions and modern Korean skin science to provide the utmost care and efficacy for skin"



Magnifying glass as the object on Belif, represents the confidence in quality and infinite curiosity

You can test the products at the test-zone. I did try on few products and truthfully I fell in love with the scent of the products ^_^




Belif distinguish itself from other brands with packaging that is transparent about key ingredients. Each of its products (range from RM45 - RM260). addresses diverse skin types and concerns with formulas that are free of mineral oil, synthetic fragrances, synthetic dyes, synthetic preservatives and animal origin ingredients.

The only product with cute packaging that I found here :D

These are the best 5 products from Belif!


1. The true cream - aqua bomb
This aqua balm with Napiers aqua formula containing Lady's Mantle, often called "a woman's hydrating herb," is an invigorating gel type cream that supplies instant moisture to the skin while forming a protective layer that wraps the skin in comfort.

2. The true cream - moisturising bomb
This 26-hour moisturising cream keeps the skin soft and smooth with Comfrey Leaf, a powerful hydrating agent. The soft and pure white cream literally wraps the skin with comfort, supplying moisture without dryness and tightness for hours.

3. Hungarian water essence
This essence contains the legendary Hungarian water, the hydration beauty secret of Hungarian Queen Elizabeth. This product provide cool sensation and clings to the skin lightly without stickiness, prolonging suppleness and softness.

4. Classic essence increment
Classic essence Increment is Belif's answer to a fundamental question of why essence was created in the first place. Essence is defined as the intrinsic nature of something. Belif believes the primary role of cosmetics is skin hydration, providing nutrition and suppleness to the skin. For this, Belif applied a nutrition complex, made of nutritious herbs, for the first time to its classic essence increment along with two other original and moisture formulas.

5. The true anti-aging essence
This liquid essence with two layers, consisted of ultra moisturising Calendula whipping cream and antioxidant Acai berry essence, instantly provides abundant moisture and nutrients while preventing skin aging.

Belif store concept is pretty amazing. It is not just a store that sell skincare products, but you can explore more about Belif in their store where you can read the history of Belif, listen to Belif OST (click HERE), find out the ingredients of the products and many more! Well, after exploring and knowing Belif, you might want to engage with the brand. So, here is the good news to you:


Belif store launch event at Sunway Pyramid (Malaysia)

The bloggers:
We Belif in you~

OOTD

Location:
G1.82a, Sunway Pyramid (New Wing), Blue Atrium,
Bandar Sunway, No. 3 Jalan PJS11/15,
46150 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia.

Website : http://belif.com.my
Facebook : https://www.facebook.com/belifmalaysia
Instagram : https://instagram.com/belifmalaysia/

Till then,
XOxo

May 15, 2015

Ariani #segaryakin dengan haruman Comfort

Sebelum tu, jom tengok video kat bawah ni dulu:


Pernah tak korang mengalami situasi macam dalam video tu? Malu nye bila bau-bau yang tak menyenangkan tu melekat kat tudung kita kan. Lagi-lagi bila pergi tempat berasap kepul-kepul contohnya makan satay ke kan... Even duduk meja paling jauh dari tempat diorang bakar-bakar satay, mesti melekat jugak la bau satay. Lepas dah makan tu, masuk pulak tempat berhawa dingin. Lagi kuat bau dia! Maluuuu! >_< Even dah pakai perfume Gucci sekali pun, takkan boleh lawan bau satay yang dah melekat kat tudung.

Buat pertama kali dalam fesyen hijab, Galeri Ariani disegarkan dengan keharuman berpanjangan Comfort yang menjanjikan penampilan wanita sofistikated. 

Golongan wanita kini boleh memakai produk ekslusif Galeri Ariani dengan penuh keyakinan kerana ia kini disegarkan dengan teknologi Comfort NCAP yang memberikan haruman berpanjangan sehingga 14 hari serta melindungi fabrik daripada bau-bau yang tidak menyenangkan seperti makanan, pencemaran, bau asap, hapak dan peluh.








"Melalui kerjasama ini, koleksi tudung Ariani yang disegarkan dengan keharuman berpanjangan dari Comfort bakal melonjakkan nama Ariani seiring dengan arus fesyen terkini. Kami bangga bekerjasama dengan Comfort yang menitikberatkan kualiti tinggi seiring dengan kami. Dengan adanya kelembutan dan keharuman Comfort, ia menyerlahkan penampilan tudung kami agar pelanggan-pelanggan kami tampil anggun dan berkeyakinan tinggi"-Datin Farah Haryani Muhammad Philip, Pengarah Pemasaran Ariani Textiles & Manufacturing (M) Sdn Bhd.


"Saya pasti rangkaian tudung dan selendang Ariani dengan kesegaran dan keharuman berpanjangan dari Comfort bakal menjadi kegemaran ramai terutamanya di kalangan wanita yang meminati fesyen hijab"-Herry Budiazhari, Pengarah Pemasaran, Unilever (M) Holdings Sdn Bhd.

Pada hari pelancaran tersebut, ada chit chat session bersama Nurul Syuhada (duta Ariani) , Bella Dally (duta Ariani), Shazreen Fazlynda (youtuber) dan Emi Idura (hijab stylist). Rupanya nak basuh tudung ni senang je.. Tak payah rendam lama-lama sampai semalaman. Hanya lima minit je rendam tudung dengan Comfort, terus wangi :)


Ariani ft Comfort fashion show:









Dari kiri : Shazreen Fazlynda, Bella Dally, Nurul Syuhada, Datin Farah, Dato' Faroz dan Mr. Herry Budiazhari
Sekali tengok macam patung, rupanya manusia! Cantik!
Galeri Ariani tour:




Kalau korang nak tahu, kesemua tudung dan selendang di Galeri Ariani, Jakel Mall disegarkan dengan haruman Comfort Ultra. Yang best nye, kalau korang beli Comfort Ultra, korang boleh dapat diskaun bernilai RM20 di mana-mana gedung Ariani. Yang penting simpan resit pembelian Comfort Ultra tu. Promosi ini bermula 1 April 2015 sehingga 31 Julai 2015. Haa boleh la ni buat beli tudung raya! Jimat :) Bukan tu sahaja, korang juga akan dapat sampul pek Comfort Ultra percuma bila korang shopping dekat Ariani bermula 24 April sehingga 30 Jun 2015. Kalau korang malas nak gi kedai, nak online shopping pun boleh. Diskaun RM5 diberikan bermula 1 April sehingga 31 Julai 2015 bila korang beli Comfort Ultra di eshop.tesco.com.my (check out with promo code COMFORT5).

More photos:
Bersama Datin Farah. Humble sangat orang nye, cantik pulak tu.. :)
Bersama Nurul Syuhada ^_^
Bersama Bella Dally
OOTD

Till then,
XOxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...