Feb 28, 2014

Kepentingan sun block + YADAH Oh My Sun Block review

Sekarang ni, panasnye yang amat! Kalau kita perhati dekat langit, memang tak banyak awan. Waktu musim kemarau macam ni, anis memang banyakkan minum air masak untuk pastikan badan anis hydrated. Waktu musim-musim macam ni, kulit pun kena jaga elok-elok. Paling penting, anis akan pakai sun block setiap hari untuk lindungi kulit anis dari sinaran matahari yang terdiri daripada ultraviolet rays seperti UVA, UVB dan UVC.

Ultraviolet rays :
UVA rays are present throughout the day and are the most important cause of premature aging of the skin. In addition, UVA rays are responsible for photosensitivity reactions and also contribute to skin cancer.

UVB rays are most intense from 10:00 am to 4:00 pm and are most responsible for sunburn and skin cancer development.

UVC rays are filtered by the ozone layer and do not reach the earth’s surface.

So, kalau kita terdedah dengan UV rays ni, kulit akan cepat sunburn, berlakunya premature aging of the skinwrinkle dan yang paling teruk sekali ialah skin cancer.

Tips memakai sun block :
- Apply 15-30 minutes before expose to sun.
- Reapply after swimming or strenuous exercise
- Apply often if work outdoors

Pada akhir bulan January yang lalu, YADAH telah melancarkan produk terbaru mereka iaitu Oh My Sun Block! Sebelum ni, anis ada cerita pasal produk YADAH seperti lip tint dan mascara, klik SINI untuk baca.

Picture credit

YADAH Oh My Sun Block
SPF35/PA++
RM49
50ml
Suitable for all skin type
Made in Korea


Oh My Sun Block ini sesuai untuk dipakai setiap hari dan dapat melindungi kulit muka daripada harmful UV Rays dengan SPF35/PA++! Ianya diperbuat daripada bahan semula jadi seperti Aloe Vera, Chamomile and Lavender, serta bebas daripada 8 harmful chemical ingredients seperti Paraben, Benzophenone, Talc, Mineral Oil, Sulfate Surfactant, Propylene Glycol, Tar Colorant and Triethamolamine. Ianya juga non-acnegenic and non-comedogenic serta difourmalisikan dengan sebum control. Oh My Sun Block ini dikatakan dapat memberikan kelembapan pada kulit dengan berkesan kerana ianya mengandungi 70% water base which can increased hydration level by 40%!


YADAH Oh My Sun Block

YADAH Oh My Sun Block

Packaging : Seperti biasa, packaging YADAH memang sentiasa comel! Oh My Sun Block is available in two sizes which are 20ml and 50ml.

Scent : Citrus / lemon.


Colour : White but it will be colourless after blending.

Texture : Creamy, lightweight and give matte finish.


I am totally in love with this sun block! Texture dia memang sangat ringan, tak sticky dan cepat meresap ke dalam kulit serta ianya juga menjadikan kulit muka anis lembap serta lembut. The scent is very pleasant and calming, not like other sun block that i had tried. Last but not least, it gives matte finish and i noticed that my skin a bit brighter. 


Exclusively available at Sa Sa

For more information, please visit :
Sa Sa :
Website : www.sasa.com

Yadah :
Instagram : #YadahMalaysia

Buy Yadah products via online at Zalora.com.myHermo.my and MIVVA.com

XOxo

Feb 22, 2014

[RESEPI] Pavlova-mudah sangat nak buat!

Dulu heboh pasal kesedapan Pavlova ni tapi anis tak ambik port sangat. Mungkin sebab anis ni bukanlah penggemar dessert >_< So, haritu saje google resepi Pavlova. Rupanya senang sangat nak buat Pavlova. Bahan pun tak banyak. Senang cerita korang just kena mix, bake and then letak topping, DONE! Anis ambik resepi dari Cik Epal (LINK). Untuk buat Pavlova ni anis divide kepada dua bahagian, first kita buat 'meringue' then baru letak topping.

MERINGUE


Bahan-bahan :
- 4 biji putih telur
- 3/4 cawan gula kastor
- 1 sudu besar tepung jangung
- 1 sudu kecil cuka makan
-1 sudu kecil assen vanilla

Mula-mula korang pukul 4 biji putih telur guna mixer sampai jadi macam buih-buih sabun.


Then, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit. Masuk sikit, pastu pukul pastu masuk lagi dan pukul lagi. Buat sampai la gula kastor habis dan 'meringue' jadi putih berkilat macam dalam gambar bawah ni :


Untuk pastikan 'meringue' tu jadi ke tak, korang test 'meringue' tu jatuh ke tak kalau korang terbalikkan bekas mixer tu. Ikut la nak guna apa pun asalkan bila korang terbalikkan, 'meringue' tu tak jatuh. Then, korang masukkan tepung jagung, cuka makan dan assen vanilla kemudian kacau guna spatula laju-laju sampai sebati. SIAP! Tak sampai 30 minit pun nak buat 'meringue' ni.

Biasanya, bila anis nak start buat 'meringue', anis akan panaskan oven dengan suhu 150 degree celsius dan set selama 15 minit. Sebelum anis start buat 'meringue', anis akan prepare baking tray and baking paper. Dekat baking paper tu anis lukis bulatan kemudian terbalikkan baking paper. 'Meringue' yang dah siap tu, anis tuang atas baking paper dan ikut bentuk bulatan tapi takde lah ikut exactly bulatan tu, just as a guide je sebab susah nak bentukkan 'meringue' ni actually. And then, dah boleh masukkan dalam oven. Bakar selama 1 jam 15 minit dengan suhu 140 degree celsius.



Kat atas ni ialah 'meringue' yang dah siap bake. Warna dia macam shimmery light brown sikit. Eceh, shimmery... Macam cerita pasal eyeshadow pulak. Hahaha :D By the way, lepas dah siap bake 'meringue', tutup oven dan bukak sedikit pintu oven, bagi heat keluar. Agak-agak 'meringue' tu dah sejuk, baru keluarkan dari oven. Dalam 15 minit sebelum 'meringue' ni siap bakar, korang boleh start buat topping.



TOPPING

Bahan-bahan :
- Buah-buahan (masam)
- 1/2 cawan Whipping cream




Anis guna whipping cream sama macam Cik Epal, jenama Value Pride. Memang sedap! Tak perlu tambah gula aising sebab ianya memang dah manis. Nak buat topping ni senang je, korang just pukul whipping cream guna mixer sampai jadi kental!


Then, dah boleh sapu atas 'meringue' yang dah siap tadi. Pastu hias dengan buah-buahan. Ikut korang la nak hias macam mana pun. Anis tak kreatif, main letak je strawberry dengan kiwi. Hahaha :D

Pavlova yang tak berapa nak cantik tapi penuh dengan kasih sayang oleh saya :




Pavlova ni luar dia macam crunchy sikit and dalam dia macam kek span. Waktu korang nak transfer Pavlova ni ke bekas atau pinggan, korang kena careful sikit supaya bahagian luar dia tak retak-retak. Kalau banyak sangat retak nanti tak cantik lah... Tapi, up to you.. Just be creative! Yang penting, bila makan pasti nak lagi! Hahaha :D

Rasa Pavlova ni tersangat lah MANIS! So, kalau korang tak suka manis-manis sangat, korang letak buah banyak-banyak untuk kurangkan rasa manis tu. Selalunya orang letak buah-buahan yang masam seperti strawberry, kiwi, berry dan sebagainya. And lagi satu, Pavlova ni sedap bila makan sejuk-sejuk. So, lepas dah siap, korang letak dulu dalam fridge dalam 30minit-1jam camtu and then makan ramai-ramai dengan family, kengkawan, nak panggil jiran sebelah pun boleh.

Selamat mencuba!

XOxo

Feb 20, 2014

O'slee Rosehip Beauty Solution Advanced Formula III review

UV Rays is the main source for skin oxidation which leads to skin problems such as enlarged pore-size, uneven skin tone, dryness, spots and wrinkles. With the newly added UV-Oxi Protection Complex, Rosehip Beauty Solution-Advanced Formula III is effective in protecting skin from oxidation by neutralizing free radicals caused by UV Rays. Together with Rosehip Extracts, it provides a thorough function as toning, protecting skin and improving skin condition.

UV-Oxi Protection :
Reduce skin oxidation by neutralizing free radicals produced by UV Rays

Pore-Refining & Black Head Reducing :
Promote skin revitalization and minimize pores, purify residues and reduce the formation of blackheads

Enhance Absorption Ability :
Soften and remove corneous dead cells. Optimize skin absorption ability

Balance of moisture and oil :
Increase and retain skin moisture. Regulate the balance of moisture and oil level of skin

Whitening :
Reduce pigmentation, spots and make skin translucent white

Relaxing :
Natural rose scent offers relaxing feeling

As mention above, Rosehip Extract is the key ingredient of this product. Rosehip plant ni berasal dari negara Chili dan ianya kaya dengan skin care nutrients. Rosehip ini dikatakan sangat effective untuk mengurangkan kedutan dan merawat masalah penuaan. Other benefits of Rosehip are :
- Repair skin, restore the healthy skin structure
- Stimulate the production of collagen, leaving skin firm and reducing wrinkles
- Moisturize the deeper layer of skin and reducing pore size
- Restrain the damage of free-radicals to skin, delaying anti-aging process
- Lightened pigmentation, with whitening effect



O'slee Rosehip Beauty Solution Advanced Formula III
100ml
RM59.90
Made in Hong Kong
Benefits :
- Extra Hydrating & Whitening
- UV-Oxi Protection
- Pore-refining & Black Head Reducing
- Enhance Absorption Ability

Ingredients :
Aqua, Rosa Canina Leaf Extract, Butylene Glycol, Glycerin, Glycereth-26, Sodium Lactate, Hyaluronic Acid, Zinc Pyrithione, Beta-glucan, Panthenol, Niacinamide, Imidazolidinyl Urea, Lactic Acid, Methylparaben, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Dipotassium Glycyrrhizate, Disodium Edta, Pelargonium Graveolens Oil.


1) Toning : Use after cleansed as toner day and night
2) Make-up Base : Apply before wearing make-up
3) Soothing : Apply on sensitive skin to give a soothing effect
4) Deep Moisturizing : Soak a cotton pad with Rosehip Beauty Solution Advanced Formula and gently place over the face. Remove after 5 minutes.
5) Body Lotion : Apply on the whole body after shower





Packaging : The bottle is made of thick glass. The packaging is just like other toner. The small hole helps me to control the amount of toner to be use.

Color : Clear.

Scent : Rosy fragrance.

Texture : Like a water.


Lepas dah apply toner ni, anis dapat rasa kulit muka makin lembap, nampak sedikit cerah dan liang pori pun makin mengecil, tak obvious. Anis dah guna toner ni selama seminggu dan ianya sesuai dengan kulit muka anis. Kulit muka anis jenis dry/combination. Selama seminggu ni jugak anis perasan yang blackhead dah makin kurang. Yeay! Toner ni jugak dapat membantu moisturizer untuk lebih mudah meresap ke dalam kulit. Paling anis suka tentang toner ni ialah bau rose yang harum dan menenangkan.


Kat atas ni cotton pad selepas anis sapu toner pada muka. Semua lebihan kotoran melekat dekat cotton pad dan rasa puas hati sebab kulit dah bersih sebersih-bersihnya! Walaupun dah guna cleanser dan scrub, toner still kena apply to make sure your face clean dan juga untuk tutup balik liang pori yang terbuka semasa cleansing.

O'slee Rosehip Beauty Solution Advanced Formula III is exclusively available at Guardian Pharmacies.

O'slee :
Website : www.oslee.com.my
Hotline : +06017 462 2366

Guardian :
Website : www.guardian.com.my
Facebook : www.facebook.com/GuardianMalaysia

XOxo

Feb 19, 2014

My iphone turns into CHANEL




CHANEL, a high-end brand yang anis suka! Kalau dapat beg CHANEL sebijik memang tujuh hari tujuh malam duk peluk beg tu. Dia macam dream come true gittew. Aha! Verangan gila >_< Mostly beg Chanel ni simple2 je kan tapi as for me, dia punya design yang ada quilted effect tu nampak macam classy and vogue! Nak beli sebijik memang tak mampu, cover iphone ala-ala beg Chanel pun jadi lah! Hehehe :p
So, here it is! Chanel olok-olok :D



Boleh gayakan this Chanle in two styles :


Close up :

Chanel casing ni made of rubber. Actually, anis memang prefer casing made of rubber so that kalau jatuh pun tak risau, selamat inshaaAllah. Memang sesuai untuk orang careless and clumsy macam anis ni haa... So, where to get this gorgeous casing? I bought it online, here : Denwa8. Haritu anis beli dua, satu untuk anis and satu lagi untuk adik anis. Siap dapat freegift lagi tau, thanks a lot dear ^_^ Ada banyak lagi design and color yang boleh korang pilih. Yang anis beli ni dah lama actually. Other casing design :




Denwa8 :
Instagram : @denwa8

XOxo

Feb 7, 2014

Neuzell Juvenescence Serum-Mask-Exfoliant review

Sorry for a short pause peeps. Makin hari makin malas. Semua benda kalau nak buat, mesti nak yang senang-senang je. Nak buat nestum untuk breakfast pun, buat yang 3 in 1. Ya Allah pemalas betui >_< Memang zaman sekarang ni semua orang nak yang cepat, mudah dan effective. Sambal belacan pun dah ada yang instant uolss. Begitu juga kalau nak cantik. Nak cantik tapi malas, memang tak jadi. Tapi takpe, anis ada solution untuk orang-orang malas macam anis ni. Let me introduce you with this best seller product which is Neuzell Juvenescence Serum-Mask-Exfoliant

Ada tiga fungsi Neuzell Juvenescence iaitu boleh digunakan sebagai serum atau mask atau exfoliant. Senang cerita 3 in 1 lah. Satu product ada tiga kegunaan. So apa yang best sangat produk ni? This best seller product will gives you eight youth revitalizing effects as follow :

Neuzell Juvenescence mengandungi Award-Winning Active Ingredients seperti Telomerase dan Swiss Alps Botanical Stem Cell yang dapat melindungi DNA, mengembalikan fungsi skin stem cell, increase moisture, reduce wrinkles, pigmentation, scar and brighten your skin complexion.




Testimonial :





Neuzell Juvenescence
Serum-Masque-Exfoliant
Made in Switzerland
Suitable for all skin types



Packaging : Yang anis dapat untuk review ni sample size sahaja, so anis tak sure the real packaging macam mana. The one that i got is plastic pump bottle. Usually anis akan pump twice untuk apply ke seluruh muka sebagai serum.


Texture : Gel like serum and it is light.

Color : Transparent white.

Scent : Unpleasant but tolerable. 

Before and After masking

After being using this product as a serum for almost 2 weeks, the result is not too obvious but if you use it as a mask, your skin will appear brighter as you can see in the picture above. Masa anis pakai product ni as a mask, anis dapat rasa cooling sensation for few minutes dan selepas tu, the mask begin to dry out. Lepas 20 minit, anis bilas dengan air. Kulit anis jadi lebih soft and smooth, plus it does moisturizes my skin but still i need to apply my moisturizer memandangkan kulit muka anis jenis dry/combination. Anis ada baca few review, this product sangat sesuai untuk kulit jenis oily and you girls no need pakai moisturizer dah, perfecto! You can buy this product via online at HiShop (LINK).



Neuzell Juvenescence, 50ml (LINK)
RM 398

Berita baik untuk pembaca anisempoi.com!
Get RM20 off when you purchase RM99 and above at HiShop
Discount code : NEUZELL14
*valid until 28 February 2014

Website : www.hishop.my
Facebook : https://www.facebook.com/hishopmy
Twitter :  http://www.twitter.com/hishop.my
Subscribe to HiShop for exclusive updates : http://www.hishop.my/subscribe

*picture credit to HiShop

XOxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...