Oct 16, 2013

Hot Springs & Spa di Lost World of Tambun

Sebelum ni anis ada cerita tentang Lost World of Tambun Theme Park kat SINI, ini sambungan dari entry tu. Hot Springs & Spa di Lost World of Tambun ni bagi anis satu tarikan yang sangat menarik! Bila dah penat pusing-pusing Lost World of Tambun Theme Park pada siang hari, pada malam tu boleh la relax2 kat Hot Springs & Spa ni. 


Before tu, kitorang dihidangkan dengan BBQ buffet yang maha banyak makanan! Yang paling penting ada kambing bakar. My favourite tu... hihi ^_^







Teman-teman
Syafiqah Hashim, Mira Cikcit dan Sabrina

Kambeng!!!
Mbek...

Sambil-sambil dinner, kitorang dihiburkan dengan persembahan oleh Lost World of Tambun band. Macam-macam lagu diorang nyanyi, omputeh, hindustan, kpop, malay semua ada.


Lepas dah kenyang melantak BBQ, anis dengan Pika pergi massage pulak, head and shoulder massage. Honestly, masseuse kat sini memang pandai massage! Serious best gila dia urut especially shoulder massage. Memang rasa lah dia massage belakang anis, kuat tapi tak sakit. Kalau korang datang sini, anis memang suggest korang have a massage at Crystal Spa in Hot Springs & Spa Lost World of Tambun. 

Aromatherapy massage :
60 minit = RM130
90 minit = RM180

Malay urut :
60 minit = RM150
90 minit = RM200

Head & Shoulder massage : 
45 minit = RM80

Hot Springs Hot Stone massage :
45 minit = RM80

*Spa operation hour : 3pm-11pm



Selain massage, kitorang juga boleh cuba coffee scrub and mask.

Jalan ke Crystal Spa

Entrance of Crystal Spa

Room for massage at Crystal Spa


After pampering session, it's time to jump into the pool!!! Ada tujuh jenis kolam dan satu steam cave yang ada di Hot Springs ni, which are Crystal Pool, Saphira's Lair, Saphira's Baby Pool, Top of The World Pool, Infinity Pool, Foot Spa, The Geyser of Tambun and Lost World Steam Cave. 

FYI, air kolam ini merupakan mineral-rich and naturally heated water. Ada banyak benefit yang kita boleh dapat seperti meningkatkan peredaran darah ke seluruh badan, melancarkan peredaran serta meningkatkan proses detoksifikasi lymphatic system dan sebagainya. Mineral-mineral seperti magnesium, calcium, potassium, iron, calcium carbonate, sodium, sulphate dan chloride ini dikatakan baik untuk masalah kaki dan kulit, arthritis and nervous system. 

*Night Hot Springs operation hour : 6pm-11pm

Crystal Pool
(40'C)

"This pool is specially designed with crystal tiles that glimmer reflecting the sunlight by day. And by night the Crystal Pool will be bathed in colourful lights which would make a dip in this pool interesting and relaxing"


Pada malam tu, Crystal Pool ni di khaskan untuk blogger dari The Butterfly Project. So, kitorang boleh la mandi manda sesuka hati :p Crystal Pool ni merupakan kolam pertama yang anis cuba. Suhunya 40 darjah celcius kowt! Panas! Mula-mula tu masukkan hujung kaki je, bila dah stable baru boleh nak berendam.. hihi ^_^ Bila dah lama-lama, rasa syok pulak berendam air panas ni. Rasa macam penat berjalan siang hari tu hilang, sangat relaxing :)

Foot Spa

"Foot reflexology pebbles is an added therapy while submerging in the hot springs water. Reflexology targets pressure points on your feet and generally helps in stress reduction and also stimulates the lymphatic system thus reducing risk of infection. It cleanses the body of toxins and impurities and also stimulates the production of endorphins, leading to an improved immune system and sense of well-being"

Kalau tak biasa buat jalan atas batu reflexology, akan rasa sakit. Walaupun sakit, anis berjaya pusing kolam tu satu round. Jyeah! ^_^

Top of the World Pool
(42'C)

"The pampering massage of the water jets in our Jacuzzi pool allows for a full range of therapeutic hydro-massage for muscles, joints and pressure points"

Yang ni memang anis tak berani masuk. Salah satu sebab nye ialah lampu warna oren yang menampakkan air tu macam lava mendidih. So kita acah-acah jadi model tepi kolam macam dalam majalah mangga tu je lah ye.. Bahaha! 

Lepas tu, kitorang ke Infinity Pool dan juga Lost World Steam Cave. Kat sini suhunya sama macam Crytsal Pool iaitu 40'C. Infinity Pool dan Steam Cave ni dalam satu kawasan yang sama. Anis tak berani nak masuk steam cave tu sebab nampak asap berkepul-kepul kat dalam tu. Puteri lilin sungguh! Hahaha... Tapi masa dekat Infinity Pool tu memang dah dehydrate gila. After that, terus pegi melantak lagi sekali. Dehydrate, tapi melantak. LOL! Nasib baik BBQ Buffet bukak sampai 10 malam. So, another round of kambeng bakar!

"Lost World Steam Cave provides a rejuvenating natural steam bath. The steam is relaxing and purifying while it softens the skin as it induce sweating to provide a comprehensive cleansing of the skin and sweat gland. Profuse sweating enhances the detoxifying capacity of the skin by opening pores and flushing impurities and toxins from the body"

Lepas dah kenyang, kitorang mandi manda dekat Saphira's Lair pulak. Dekat kolam ni airnya tak sepanas air dekat kolam yang anis dah pergi sebelum ni. 


My gorgeous roomate, Syafiqah Hashim



Totally, Hot Springs & Spa ni memang best! Kalau dah alang-alang sampai Tambun, rugi kalau tak luangkan masa di Hot Springs & Spa ni. Buat pasangan yang baru bernikah, nak datang bulan madu ke, this place would be great for you to enjoy and relax. Korang boleh dapat free entrance to Hot Springs & Spa kalau korang bermalam ni Lost World Hotel. *Anis akan ceritakan tentang Lost World Hotel di next entry ye, stay tune :)

OOTD kononnya!

*picture credit to Henry Lee from imstudioMira Cikcit dan Syafiqah Hashim

XOxo

4 comments:

  1. Seronok kan malam tu..
    balik-balik tu semua orang sibuk nak pakai mask..
    huhuu..

    ReplyDelete
  2. So nice! Nak pegi la nanti insyaAllah :)

    ReplyDelete
  3. nmpk tempting sgt cik kambing huhu.ely teringin nk gi spa tpi x tercapai lgi hajat hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...