Sep 23, 2013

Pentingnya internet di mana jua kita berada

Sejak smartphone diperkenalkan, makin ramai pengguna internet zaman sekarang ni
Tidak ketinggalan juga anis ^_^
Biasanya, kita-kita yang muda ni lah yang banyak guna internet
Sekarang ni pulak, macam-macam application atau social media ada
Dan semuanya memerlukan internet untuk kita guna application tersebut di smartphone kita
Boleh dikatakan, kalau takde internet rasa macam serba kekurangan
Rasa macam kosong je kalau tak boleh nak bukak twitter, facebook, instagram, blog, email, whatsapp, line, wechat dan sebagainya
Lagi-lagi orang yang social media addicted macam anis ni
Tak lupa juga para stalker
hihi :p
Kalau nak diikutkan sekarang ni, anis jarang hantar SMS, lagi banyak guna apps untuk chatting macam whatsapp, wechat, line and etc
Sebabnya boleh hantar unlimited text, pictures and videos
Lagi satu, email memang penting untuk anis
Biasanya kalau ada apa-apa yang melibatkan hal blogging, orang akan hantar dekat email
Satu lagi app penting bagi anis ialah app untuk navigation macam Waze, Google Map dan sebagainya
Kalau takde apps ni, memang sesat la iolls lagi-lagi kalau kita pergi melancong kat negara orang
Tapi kalau pergi negara orang dan nak guna internet, mesti lah kita kena langgan roaming service kan
Apa kata kita langgan DiGi Roaming
Dengan serendah RM32 sehari, korang akan dapat guna internet 3MB dan keatas dan tiada charge tambahan!
DiGi Roaming offers data usage of 3MB and above will be charge at a flat rate (daily maximum capacity) of RM32/RM36/RM56 per day
Kalau kata korang ambik yang RM32, korang guna la internet up to 3MB dan charge tetap RM32
Tapi kalau lah korang guna tak sampai 3MB, charge akan mengikut berapa MB korang guna
  •  RM10.66/MB with 10kb charging block for RM32/day
  • RM12/MB with 10kb charging block for RM36/day
  • RM18.66/MB with 10kb charging block for RM56/day
Kalau nak tahu, 1MB ni pun dah cukup banyak dah untuk orang-orang yang pergi melancong
Kalau dah nama pun pergi melancong, mesti ada gambar-gambar menarik nak dikongsikan di instagram kan
Based on research, dengan 1MB korang boleh upload 15 gambar yang bersaiz 60KB
Dengan 1MB juga, korang boleh hantar/terima 1000 messages (without attachment) menggunakan whatsapp
Komunikasi ni penting tau especially kalau kita ke negara yang sibuk macam Japun
Kang terpisah dari kumpulan atau kawan-kawan atau family, mestilah kita nak kena contact diorang kan
Dengan adanya DiGi Roaming ni, korang boleh guna whatsapp untuk berhubung pastu google map untuk cari direction
Takde lah mati kutu kita kat tengah-tengah negara orang
hehehe
Maklumat lanjut korang refer sini (LINK)
*This is a sponsored post

3 comments:

  1. first time singgah nih dan sangat bersetuju dengan entry nihh internet kena ada dimana jua hahaha

    lawat kembali ye ceritaapakah.com

    ReplyDelete
  2. betul tue..internet bagaikan tidak boleh dipisahkan...^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...