Apr 24, 2013

KDU Power Chef

*This is a sponsored post

Assalamualaikum
Hi semua

Masih ingat lagi zaman-zaman sekolah rendah dan sekolah menengah, mesti ada pertandingan memasak tapi tak pernah pulak anis join sebabnya memang tak gheti nak masak
Takde bakat >_<
Anis jadi penonton aje lah, tukang sorak dan tukang makan
Kalau makan, bagi kat anis lah, anis ni memang suka makan
hehehe

Pada 20 April 2013 yang lepas, anis ke KDU University College, Damansara Jaya campus untuk pertandingan Power Chef 2013
Power Chef 2013 ialah pertandingan memasak yang disertai oleh pelajar sekolah menengah sekitar Klang Valley
Sebanyak 80 buah sekolah telah menyertai pertandingan ini
Setiap kumpulan mempunyai 2 ahli



First round mereka ni semua diuji cara memotong bahan-bahan masakan seperti timun, carrot, ayam dan lain-lain

Untuk second round pula, 12 kumpulan dipilih untuk ke pusingan akhir manakala kumpulan-kumpulan lain yang tidak berjaya akan melihat demo masakan

Ini lah adik-adik yang berjaya ke pusingan akhir
Mereka diberi penerangan untuk pusingan kedua ini
Pada pusingan kedua ini, mereka dikehendaki untuk menyediakan 3 masakan iaitu soup, main dish dan dessert untuk 2 pax
3 masakan tersebut adalah : Puree of Mixed Vegetable Soup, Pan-Roasted Stuffed Chicken Leg accompanied with potatoes and vegetables, served with sauce; and Apple Crumble with Vanilla Sauce

Sebelum pusingan kedua bermula, mereka diberi penerangan tentang dapur yang akan mereka gunakan
Mereka diberi 75 minit untuk menyiapkan ketiga-tiga masakan
Kalau anis yang join mesti kelam-kabut gila, lagi nervous daripada jawab exam mungkin
tehee >_<

Setiap kumpulan disediakan ruang masakan sendiri, jadi mereka tidak perlu berebut dan tunggu turn
Ini adalah ruang masakan untuk mereka sediakan soup dan juga main dish

Ini pula ruang masakan untuk mereka sediakan dessert
Pelajar KDU juga turut membantu dan memberi tunjuk ajar kepada para peserta
Yelah, anis pun tak pernah lagi rasa Apple Crumble with Vanilla Sauce ni
Kalau orang suruh anis buat based on recipe, mesti anis blur jugak sebab tak pernah tengok rupa dessert ni
Nampak macam sedap tapi tak dapat pulak anis nak rasa hari tu
hehehe

Sementara itu, kumpulan-kumpulan lain yang tidak berjaya ke pusingan akhir pula ditugaskan untuk melihat demo masakan oleh chef/lecturer KDU
Mereka ini ditugaskan untuk menyediakan makan tengahari untuk hari ini

Ini adalah group pertama, ditugaskan untuk menyediakan beef curries with potatoes dan chicken in spicy red sauce

Ini pula group kedua, ditugaskan untuk menyediakan mix vegetables dan taufu/soohoon dish

Ini lah rupa 3 masakan yang disediakan oleh salah satu kumpulan yang memasuki pusingan akhir

Puree of Mixed Vegetable Soup

Pan-Roasted Stuffed Chicken Leg accompanied with potatoes and vegetables, served with sauce

Apple Crumble with Vanilla Sauce

Judging session
Judges adalah dari kalangan chef/lecturer KDU dan juga chef jemputan

Kesemua peserta untuk Power Chef 2013

Tibalah masa untuk acara kemuncak iaitu prize giving ceremony dan juga lunch time!
White rice, beef curries with potatoes, chicken in spicy red sauce, mix vegetables and taufu/soohoon dish

5 pemenang telah dipilih dan top 3 mendapat travel voucher yang bernilai RM1000 (3rd place), RM2000 (2nd place) dan RM4000 (1st place)
Tempat pertama dimenangi oleh kumpulan Sugar and Spice dari SMK Katholik

Kalau anis lah yang menang, semestinya anis akan pilih untuk melancong ke Korea
Nak sangat pegi Korea dan shopping skin care kat sana
Mihmih
>_<

XOxo

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...