Feb 9, 2013

From chubby to keding

Assalamualaikum
Hi semua

Suatu ketika dahulu, anis ni chubby orangnya
Dekat MRSM dulu memang zaman kegemilangan lemak di seluruh pelusuk badan
Sampai ada satu masa mak anis cakap badan anis macam orang yang dah beranak empat
Sampai macam tu sekali perumpamaan mak anis bagi
=_='

Mana tak chubby nye, kalau duk hostel makan free 6 kali sehari
Tu makan free, belom kira lagi jajan dan lain-lain
Time rehat pukul 10 pagi tu biasa orang makan kuih je kan, anis pulak pegi makan nasi lemak sebungkus
Haa..
Pastu time supper pun pegi makan nasi goreng sebungkus
Dalam satu hari paling maximum 4 kali makan nasi
Time tu memang tak fikir langsung nak diet bagai

Ni gambar anis waktu birthday anis yang ke-16
Time ni form 4


Tengok pipi, nak senyum pun nampak ketat je
Bahaha!

Lepas dah habis SPM, kat rumah anis memang tak banyak makan
Start lepas SPM tu anis rasa berat badan anis turun sikit
Mana tak nya, daripada 6 kali makan sehari tiba-tiba kat rumah dua tiga kali je makan
Kadang-kadang sekali je makan

Berat badan anis turun mendadak bila anis masuk UiTM untuk asasi sains
Waktu dekat UiTM ni anis makan dua kali je sehari, makan tengahari dan makan malam
No breakfast, no supper
Time ni sebab nak kena beli makanan dengan duit sendiri kan, nak kena berjimat cermat lagi
Nak berjimat punya pasal, anis dengan roommates anis beli nasi dan lauk waktu tengahari tu, lepas tu bahagi dua
Separuh makan waktu tengahari, separuh lagi simpan untuk dinner
Dasyat tak?

Dah la makan sikit, hari-hari pegi class jalan kaki pulak tu
Dulu anis duduk kolej melati
Dari kolej nak ke fakulti ambil masa lebih kurang 15-20 minit jugak lah kalau jalan kaki
Paling laju boleh sampai dalam 10 minit

Anis rasa faktor-faktor kat atas ni lah yang buatkan anis kurus keding sampai berat badan turun sehingga 36kg!
Dasyat tak?
Huhuhu

Teringat zaman-zaman kat UiTM dulu
Zaman belajar asasi paling best bagi anis
Study tak lah se-stress macam sekarang
Hewhew

Ini pula gambar anis sekarang


Sekarang ni anis tengah cuba naikkan berat badan
Tak mau la kurus sangat
Nanti tak larat nak cabut gigi orang
Hahaha

Korang ada tips naikkan berat badan?
Meh la kongsi dengan anis
^_^
XOxo

26 comments:

  1. makan vcoa treenea..anis kurang berat badan sgt nie lar dear..

    virgin coconut oil akan idealkan berat badan tau =)

    ReplyDelete
  2. Vco boleh bantu tambah berat badan ek? Oryte, nanti anis cuba. Thanks for suggesting ^_^

    ReplyDelete
  3. whoaa. ketara jugak tu kak anis. hihi.
    betul jugak, kurus sangat nanti susah nak cabut gigi orang. hikhik :D

    ReplyDelete
  4. gain weight with herbalife.. few extra things pun insyaAllah akn dpt, kulit tmbah cntik, n improve kesihatan. ^^",

    ReplyDelete
  5. gain weight with herbalife.. few extra things pun insyaAllah akn dpt, kulit tmbah cntik, n improve kesihatan. ^^",

    ReplyDelete
  6. gain weight with herbalife.. few extra things pun insyaAllah akn dpt, kulit tmbah cntik, n improve kesihatan. ^^",

    ReplyDelete
  7. anis, kita sama x cukup berat... bila orang tolak sikit mesty nak jatuh...

    ReplyDelete
  8. Macam tak percaya anis nie pernah chubby. huhu. Tapi betul lah anis kalau masuk uni mesti kurus. Macam fie nie waktu mula2 buat diploma berat turun hingga 42kg macam tu. Haha. Pernah naik kejap waktu buat intern sekarang cekeding balik. Nak kurus macam anis. Heeee

    ReplyDelete
  9. hahaa. makan weight gain ;) hehee. menjdi taw.

    ReplyDelete
  10. Ketara sgt perubahan tu..

    Mknan tengah hari bahagi 2.. Owh, nadia tak pernah g buat camtu time belajar... hehe.. Sebab tu badan sekarang naik mendadak..

    Tips?? Makan banyak2.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Amanina : tu lah pasal.. Bukan senang nak cabut gigi orang ni.. Hehehe

    Miss Matun : herbalife pun boleh? Ok, thanks for suggesting :)

    Nur Atiqah Mohd Zaki : kan.. Angin tolak pun tak dapat nak balance.. Hahaha

    ReplyDelete
  12. Husein Rider : ringan kan.. Tapi sekarang rasa macam berat dah naik sikit... Kowt lah.. Lama dah tak timbang actually.. Hehehe

    Hany Izazie : eh, retis comment blog lah.. Bahaha! Badan ko dah ok la hani.. Tak yah kurus sangat.. Hewhew

    Fifie : anis tengok fifie ok je.. Tak yah la kurus sangat macam anis ni... Nanti nampak macam rangka je pun tak best jugak.. Hahaha

    Bubble Pops : weight gain jenama ape selalu orang guna eh? Huhu

    Nadia : nak jimat punya pasal.. Terpaksa lah.. Hehehe.. Sekarang anis dah tak berjimat sangat bab2 makan ni... Makan je ape anis rasa nak makan.. Hehehe :)

    Wann : oryte ^_^

    ReplyDelete
  13. Hehehe. Anis, kita sama. Tapi Ety sekarng, takda la kurus keding macam Anis. Hehehe. Tapi, berat mmg dah turun. Waktu sekolah dulu, mmg legend, pipi tembam gila, siap dengan penuh pimples lagi kat pipi :)

    p/s : Tips naikkan berat badan ek ? Apa kata Anis try makan byk mcm kat sek dulu tapi dalam portion yg lebih terkawal and sikit :)

    ReplyDelete
  14. Ety : tulah.. Skarang anis dah start makan banyak balik.. Harap2 dapat la naikkan berat badan sikit.. >_<

    ReplyDelete
  15. Hai Anis! Cerita korea tu akak tgk kat maaduu.com! Anis usha laa sane ya allah bestnya byk cerita hahaha.

    btw, kalo nak gemuk try laa makan nasik and roti byk2. Makan je byk2 kot :)

    ReplyDelete
  16. makan banyak jer kot? itu jer la ubatnya... he he he...

    ReplyDelete
  17. Hanida moss : ooo.. Pernah dengar jugak website tu. alright, kalau internet laju boleh la layan korea sepam dua.. Hehe.. Tulah, nak kena makan nasi banyak ni.. Tapi kalau makan banyak sangat rasa nak muntah.. Tak tau kenape.. Huu

    Farah Waheda Wahid : alright, anis akan makan banyak :)

    ReplyDelete
  18. eh..terbalik pulak kita..dulu ain keding..keding giler..berat around (45kg)..sekarang chubby (54kg)..body naik sket..sbb ain tinggi so ta nmpk naik sangat...

    semua nie disebabkan konon2 nak berjimat cermat la kan masa praktikal sem lepas..so byk minum susu good day yang botol besar harga rm11...cukup 4 bulan praktikal...ramai2 kawan2 tegur ain makin berisi..ain tak perasan pun sebab myb ain tinggi..tp bila timbang..memang betol kot naik mendadak berat badan..nasib baik tak nampak sangat..hehew..

    skg baru taw, sebab tu la bayi minum susu, mempercepatkan tumbesaran..heheww.anis pun kalau nak naik berat badan amalkan la minum susu segar ye...sedapp!

    ReplyDelete
  19. Ain Dzaya : minum susu hari2 ek? Betul jugak kan.. Nak cuba la lepas ni :) anis pun suka susu segar, lagi2 yang sejuk.. Tq ^_^

    ReplyDelete
  20. wow... ringan nya anis.. kita pulak nak kuruskan badan. memang dulu time belajar banyak jln kaki sebab fakulti, library, kolej jauh2. makan pun ntah pape je. asal kenyang kan? hihihi... anis try la ke blog susu sejat. bukan sahaja untuk kuruskan badan tapi untuk dapatkan badan ideal ngn ketinggian juga tau.hehe..

    ReplyDelete
  21. anis, sedihnya baca cerita awak... yang tragisnya , kak norzi pun alami benda yg awk alami seriously sama. zaman belajar di U mmg bnyk cabaran hingga buatkan kita kurus kecik ... takpa anis, lama2 bila tahap metabolisma dah rendah, tak keding lagi :) insya Allah.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...