Feb 15, 2012

trip to L.A.N.G.K.A.W.I



Assalamualaikum
hi semua
cuti sem 1 ni, anis ngan kawan2 pergi bercuti di Pulau Langkawi
seriously tak sangka plak planning ni betol2 jadi
parents anis plak bagi green light, tak pernah senang2 dapat izin
selalu nye kena nanges hentak kaki baru boleh
lalala
disebabkan nak berjimat sebaek mungkin, kitorang pergi pada 6 februari, sebab tiket flight paling murah hari tu....balik pulak pada 8 feb...total harga tiket flight pergi dan balik = RM161.00
ni include semua tax bagai, tapi bawak hand luggage aje, so tak kena charge untuk luggage...

LCCT

melepak sambil tunggu masa nak depart

air asia our choice

subhanallah

langkawi island
finally arrive around 6.20pm
kitorang sewa kereta
so, senang nak jalan2
naseb baek ade driver berhemah cik mira, cik hany dan cik kemek
sesudah sampai je, kitorang terus ke motel yang kitorang dah booking
kitorang stay dekat Seri Mutiara Motel
total harga untuk 2 malam = RM 200
means RM 100 per night
berbaloi-baloi lah untuk kitorang yang nak save budget ni
hehehe

2 katil double, muat2 untuk kitorang bertujuh
motel ni okey la...disebab kan kitorang duduk ground floor, maka ade lah beberapa ekor serangga menceroboh
motel ni dalam kawasan kampung
tapi dekat je dengan pekan kuah
senang nak cari makan...

cermin besar dalam bilik menjadi mangsa
i'm using nikon 1 J1
nak warne pink tapi beli hitam =_=' (tetibe)

malam tu kitorang keluar makan, tak ingat name kedai tu ape, tapi kedai ni dekat ngan pekan kuah
kat kawasan ni banyak kedai makan
harga pulak affordable
all of us all together
tengah tunggu makanan sampai
anis makan nasi putih ngan tomyam, not bad...sedap :D
lepas tu singgah pekan kuah jap beli coklat then terus balik ke motel

keesokan nye plak, kitorang breakfast kat medan selera pekan kuah
anis makan roti canai
lame tak makan
hehehe

lepas tu, kitorang bergerak ke makam mahsuri
tempat wajib kalau datang langkawi
hahaha
entah kali ke berapa dah anis datang sini
lagipun tiket masuk tak la mahal, 5 hinggit je pown

ciptaan yang indah, subhanallah

selesai makam mahsuri, bergerak ke crocodile farm
tapi, ticket price RM 20 for adult
rase macam tak berbaloi je bayar 20 hinggit semata-mata nak tengok buaya
buaya darat melimpah-limpah pown dah jemu tengok (ape kaitan???)

lepas tu, kitorang bergerak ke cable car
sepanjang perjalanan ke tempat cable car, seriously scenery sangat cantik
subhanallah
tenang je tengok pantai kebiru-biruan
huhuhu

untuk masuk cable car ni, anis advice untuk bawak i/c sebab harga jauh lagi murah untuk rakyat Malaysia ni
pastu, ade happy hour...waktu happy hour ni lah tiket murah
happy hour from 5pm-7pm
kalau pegi time cuti, better beli tiket awal2 sebab orang ramai..penat nak beratur nanti...
harga tiket cable car hari tu RM 15

beli kipas baru!
panas kowt...bile dah sampai atas baru sejuk...

view dari first stop
fuh, tinggi kowt!

dekat 2nd stop
ade jambatan gantung
cuak jugak, sebab jambatan ni bergoyang
tak pasal2 innalillah...
huhuhu

view dari cable car

next, kitorang ke jeti berdekatan dengan pekan rabu
kat sini ade restaurant
waktu kitorang pergi, dah nak dekat senja
suasana romantik, sesuai untuk couple yang tengah honeymoon
so sweet!
sambil makan, sambil tengok sunset


lepas makan, kitorang balik ke motel
malam tu tak keluar sebab nak tengok vanila coklat
tak kan terlepas tengok citer ni
best pulak tengok orang kawen awal
lalala

keesokan hari nye pulak, kitorang ke 3 pulau (island hopping)
1st : pulau beras basah
2nd : pulau singa
3rd : pulau dayang bunting
untuk ke pulau ni, ade pakej
only RM 35 per person
tapi kitorang sewa satu bot, RM 250 per boat
untuk satu bot boleh muat hingga 10 orang
memandangkan kitorang 7 orang, so RM 35.70 per person...tak banyak beza pown, kalau sewa bot, hanya kita2 je...
yeehaa!

crystal clear

seriously air pantai sangat jernih...siap mandi dengan ikan bilis lagi
hahaha
dekat tasik dayang bunting
banyak gile monyet
di nasihatkan untuk tidak membawa makanan, takut nanti monyet2 tu serang kita
dekat tasik dayang bunting ni, boleh mandi...tapi, tak ade life guard
kedalaman tasik ni adalah 10km (kalau tak silap)
so, kalau nak mandi, kena sewa life jacket dengan harga RM 5
lepas tu, kat sini boleh jugak naek bot yang kayuh sendiri tu, tak ingat harge berapa...

dah settle ketiga-tiga pulau, next kitorang balik ke jeti semula
selepas zohor, kitorang ke dataran helang
panas terik yang amat!
memang sunburn habis lah
tak di sangka, ade surprise rupe nye
kawan2 anis buat surprise untuk anis dan kemek memandangkan birthday kitorang 3rd and 4th february

yes, ice-cream Baskin Robin memang sedap dimakan time2 panas ni
thanks my beloved friends

insan berbaju merah dekat huruf L tu tak ade kaitan ye
lol

next, bergerak ke pekan kuah untuk shopping coklat
naseb kitorang tak baek maybe, kebetulan coklat Daim habis stok, esok baru sampai stok baru
sedar tak sedar, nak dekat RM 150 jugak anis belanja untuk beli coklat je
what???
hehehe
sekali-sekala, anis pun tak expect boleh belanja banyak tu
malam tu, flight ke KL pukul 8.50pm
sangat penat, letih and tired
malam tu anis balik kolej dan keesokan nye balik KELANTAN
i miss my home
panjang betol entry anis kali ni....banyak gambar kan
kalau nak tau, sebanyak 813 keping gambar telah di snap
penat kowt nak upload dekat fb
ape2 pon, trip to LANGKAWI memang best
sesuai untuk orang yang nak tenangkan fikiran dan santai2
next trip?
belom planning lagi
ade orang ajak pergi Sabah
we'll see
ok la, c ya!
XOxo

Feb 13, 2012

FOREVER 21


Assalamualaikum
hi semua
sedar tak sedar, dah 10 hari anis sah berumur 21 tahun
sebab tu title kali ni 'FOREVER 21'
Tak de lah 'forever' sangat
forever alone tu mungkin
lol
waktu hari bday anis, anis exam final sem 1, subjek dental materials and technology
not well prepared actually
not because of my birthday, mostly because stress and homesick maybe
right after exam, anis ngan kawan2 ke time square
makan2, but still tak rase macam birthday, cuak exam kuat sangat
malam tu, ade orang tu blanje tomyam
yummylicious!
and AND and
dapat pearl rings
unfortunately, BESAR
part ni paling sedih...
kesian dekat orang petite macam anis ni, semua nak longgar
hrmm...
by the way, thanks everyone for the wishes
appreciate it so much
thanks for brightening my day
love u oll
XOxo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...